Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

layout-img-1-3layout2layout3

Jak ograniczyć ilość dymu podczas palenia w kominku?

Drewno jest bardzo popularnym paliwem, chętnie używanym w kominku. Jest stosunkowo tanie, emituje niewiele szkodliwych substancji i jest dość wydajne. Należy jednak wiedzieć, jakie drewno wybrać. Spalanie niewłaściwego paliwa będzie mało efektywne i zamiast przyjemnego płomienia i ciepła uzyskamy głównie dym i sadzę. Dlatego dobrze jest poznać kilka zasad, dzięki którym wybierzemy najlepsze drewno do kominka. Bardzo trudno jest uniknąć powstawania dymu podczas spalania, jednak możemy znacznie ograniczyć jego emisję.

Gatunki liściaste i iglaste

Rodzaj i gatunek drewna, którym palimy w kominku, ma bardzo duże znaczenie. Najlepsze jest drewno gatunków liściastych, które jest bardziej kaloryczne i wydajne od iglastych. Polecane gatunki to między innymi dąb, buk, jabłoń, brzoza czy grab. Takie drewno emituje mniej dymu podczas spalania. natomiast podczas spalania gatunków iglastych powstaje więcej sadzy, a zawarta w nich żywica może dodatkowo mieć szkodliwy wpływ na komin i palenisko.

Jest bardzo ważne, aby jako opał stosować drewno odpowiednio wysezonowane, czyli o stosunkowo niskim stopniu wilgotności. Dobrym pomysłem jest również spalanie bez całkowitego zablokowania dopływu powietrza do kotła. Drewno należy dostarczać na palenisko często, ale w małych ilościach. Dokładanie zbyt dużych porcji powoduje powstawanie większej ilości dymu – paliwo ułożone na warstwie żaru jest intensywnie podgrzewane, przy czym duża ilość paliwa blokuje dostęp tlenu, powodując tym samym wytworzenie się większej niż zazwyczaj ilości dymu.